Kraamtijd

De eerste 10 dagen na de bevalling is een tijd om uit te rusten, te herstellen en verwend te worden. Je hebt het verdiend!! In de kraamperiode komen we regelmatig bij jou thuis. Tijdens deze bezoekjes controleren wij of alles goed verloopt met jou en met jullie kindje. Samen met de kraamverzorgende leer je om jullie kindje te verzorgen en kunnen jullie wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Deze veranderingen kosten veel energie en vaak worden de nachten onderbroken door de voedingen van jullie kindje. We adviseren jullie daarom om tussen 13:00 en 15:00 uur te rusten (tip; zet op het geboortekaartje dat jullie rusten van 13 tot 15 uur!)

Roze wolk

Sommige ouders belanden direct na de geboorte van hun kindje op de welbekende roze wolk, maar dat geldt niet voor iedereen. Dat betekent niet dat je niet blij bent met jouw kindje. Het betekent ook niet dat je een postnatale depressie hebt. Het is heel normaal dat je je onzeker of overweldigd voelt en niet direct een sterke band voelt met jullie kindje. Dat heeft in de meeste gevallen wat tijd nodig. Doe niet alsof alles roze is als dat voor jou niet zo is!!

Lactatiekundige

Borstvoeding is natuurlijk, vanzelfsprekend en gezond voor jullie kindje. Soms loopt het ondanks de deskundige hulp van verloskundige, verpleegkundige of kraamverzorgende niet zoals je dat zou willen omdat bijvoorbeeld…

Hielprik en gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een groot aantal zeldzame ziektes. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht…

Kraamzorg

Nadat je bent bevallen ben je “kraamvrouw” geworden, zo noemen we dat in de verloskunde. Deze verandering vraagt aandacht, observatie, begeleiding en ondersteuning. Dat bieden wij samen met de kraamverzorgende…

  • Jouw kindje met veel moeite of niet aan de borst gaat
  • Het voeden pijn doet
  • Jouw kindje niet voldoende groeit
  • De voedingen lang duren of onrustig verlopen

Hulp van een lactatiekundige is dan wat je nodig hebt! Zij biedt hulp en geeft professionele begeleiding bij borstvoeding.

Hoe eerder je de moeilijkheden met de juiste adviezen aanpakt, hoe eerder en langer jullie samen kunnen genieten van de borstvoedingsperiode.

Praktijk assistente Ria

Onze praktijk assistente Ria is lactatiekundige en heeft haar eigen praktijk voor lactatiekunde. Informeer bij de zorgverzekeraar of een consult (aan huis) van een lactatiekundige vergoed wordt.

Borstvoeding- inloop spreekuur

Ria houdt wekelijks een (gratis) borstvoeding- inloop spreekuur. Dit spreekuur is op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 voor kleine vragen, het wegnemen van onzekerheid en het wegen van de baby.

Als de kraamzorg beëindigd is, breekt voor veel moeders een onzekere periode aan; gaat alles wel goed, komt mijn kindje wel voldoende aan? Mocht tijdens het spreekuur blijken dat een consult aan huis noodzakelijk is dan kunnen we dat, in overleg, op korte termijn afspreken.

Kolf huren

Voor het huren van een professionele kolf kun je 7 dagen per week bij Ria terecht. Ook voor advies omtrent het afkolven van moedermelk, bewaren en verwarmen van moedermelk en het huren of kopen van kolfmateriaal, vinden steeds meer mensen de weg naar de praktijk.

…op een groot aantal zeldzame ziektes. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van het kind. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op:

  • Een ziekte van de schildklier
  • Een ziekte van de bijnier
  • Een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte)
  • Een ziekte van de longen (taaislijmziekte of cystic fibrosis)
  • Een aantal stofwisselingsziektes.

De meeste daarvan zijn erfelijk en komen niet vaak voor. Wil je meer weten? Kijk dan hier.

De gehoortest vindt bij jullie thuis plaats in de eerste week na de geboorte, of op het consultatiebureau. Als de gehoortest op het consultatiebureau wordt gedaan, dan is dit in de tweede of derde week na de geboorte. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging. Als de gehoortest thuis wordt gedaan, dan krijgt jullie kindje meestal tijdens hetzelfde bezoek ook de hielprik.  De screener maakt van
tevoren een afspraak voor het bezoek.

De eerste acht dagen na de bevalling bezoeken wij je thuis elke twee dagen of zo nodig vaker, uitbreiding tot de tiende dag of later is mogelijk.

Huisbezoek

Een huisbezoek duurt in de regel 15 tot 20 minuten. Soms zijn er complicaties en moeten we medisch ingrijpen; indien nodig consulteren we de huisarts, kinderarts of gynaecoloog. Tijdens een huisbezoek letten wij o.a. op het op gang komen en de voortgang van de borstvoeding, het genezingsproces indien er sprake is van een bekkenbodemscheur of -knip, hoe voel jij je na de bevalling, krijg je genoeg rust en hoe vergaat het jouw partner?

Jullie pasgeboren kind

Jullie kindje maakt een enorme verandering door en moet zich aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder. Dit proces wordt door ons geobserveerd en waar nodig worden adviezen gegeven en aanpassingen besproken. Belangrijke observaties zijn temperatuur, kleur, alertheid of juist prikkelbaarheid, het drinkgedrag en het verloop van het gewicht.

Kraamcentra

Kraamcentra waar wij graag mee samenwerken zijn: kraamzorg DAT, Hallo kraamzorg en kraamcentrum de Eilanden. Met een aantal kraamverzorgenden van DAT en Hallo kraamzorg vormen wij samen “Team de Linde”.

Afspraak intakegesprek

Zwanger? Gefeliciteerd! Maak hier een afspraak voor een eerste gesprek met echo.

Aanmelden

Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk

Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!

Afspraak

Zwanger? Gefeliciteerd! Maak hier een afspraak voor een eerste gesprek met echo.

Aanmelden

Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk

Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!