Vragen

Van anticonceptie tot zwangerschapsverklaring en van brandend maagzuur tot sporten; alle vragen over van alles en nog wat hebben we hier voor je op een rijtje gezet met een antwoord waar je iets aan hebt!

Gezond verstand

Als je zwanger bent, lijkt iedereen je te willen vertellen wat je wel en wat je vooral niet moet doen. Gebruik je gezond verstand, geloof niet alles wat je hoort en leest en bij twijfel: bel ons!

Aan de binnenkant van de anus (je poep gaatje) zit een sponsachtig netwerk van aders. Als deze aders opzwellen en gaan uitstulpen noemen we dat aambeien. Aambeien kunnen in de anus zitten of naar buiten komen. Het is een veel voorkomende zwangerschapskwaal, aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven de anus. Vaak verdwijnen de aambeien na de zwangerschap weer. Je kunt deze klacht verminderen door te zorgen voor een soepele stoelgang door o.a. het gebruik van veel vezels en veel water te drinken. Ook voldoende beweging is belangrijk. Wanneer je klachten toch verergeren kun je Curanol zalf en/ of tabletten gebruiken.

Het meest veilig is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het is mogelijk dat je alcohol hebt gedronken toen je nog niet wist dat je zwanger was. Meestal heeft dat geen effect, maar helemaal zeker weet je het nooit. Het beste dat je kunt doen is geen alcohol meer drinken zodra je zwanger wilt worden. Het is niet te zeggen wat de veilige hoeveelheid alcohol is die je zou kunnen drinken dus daarom is geen alcohol drinken het beste plan!

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan verschillende nadelige gevolgen hebben, zowel tijdens als na de zwangerschap. Wil je meer weten kijk dan op één van de volgende websites:

In de afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen met allergie verdubbeld. Eén op de vier kinderen is allergisch. De kans dat bij een kind een  allergie ontstaat, hangt in grote mate af van het allergieverleden in het gezin (dus van ouders, broertjes en zusjes).

Ook de omgeving speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van met allergie samenhangende aandoeningen. Allergisch astma hangt vaak samen met de stoffen in huisstof en tabaksrook.

Een derde factor die een rol speelt is de voeding. Koemelkeiwitten, de eiwitbron in traditionele flesvoeding, zijn de eerste voedingsallergenen waarmee een baby in aanraking komt. Deze eiwitten veroorzaken bij 2 – 5% van de zuigelingen koemelkallergie. Ook borstvoeding kan kleine hoeveelheden koemelkeiwitten bevatten. De kans dat een kind hierop gaat reageren, is echter uitermate klein. Het kan zelfs zijn dat deze minimale hoeveelheden koemelkeiwitten het kind juist beschermen tegen koemelkeiwitten.

Tegenwoordig gaan er steeds meer stemmen op om koemelk te mijden tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken bleek immers dat veel melk drinken tijdens de zwangerschap de kans op koemelkallergie bij de baby aanzienlijk kan verhogen. Heel tegenstrijdig klinkt dit met de algemene voedingsadviezen voor zwangeren dat veel melk drinken nodig is om voldoende calcium in te nemen. Calcium wordt echter beter uit groenten gehaald. Vooral groene bladgroenten zijn rijk aan calcium.

De belangrijkste met allergie samenhangende verschijnselen of ziekten zijn maag- darmproblemen (bijv. aanhoudende diarree, braken of darmkrampjes), galbulten, atopisch eczeem, astma en hooikoorts.

Wat kunt u nu zelf doen om het risico van allergie terug te dringen?

Stop met roken.
Beperk het drinken van koemelk.
Minimaal 6 maanden borstvoeding geven!!! Het is de beste keuze voor elke baby, maar biedt baby’s met risico op allergie nog meer bescherming.
Begin pas met vaste voeding na 6 maanden en bouw dit geleidelijk op.
Eieren (met name eiwit), pinda en schaal- en schelpdieren moeten zo laat mogelijk worden geïntroduceerd (niet voor 12 maanden).
Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten voor je baby.

Tijdens de zwangerschap is er een toegenomen doorbloeding van weefsel vooral van de slijmvliezen en kleine haarvaatjes. Deze haarvaatjes zijn gevoelig voor aanraking ‚ extra druk of andere prikkels waardoor het weefsel snel kan bloeden. Dit kan zich uiten in bloedneuzen of bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen

Tips:

Zorg voor een goede gebitsverzorging.
Poets behalve je tanden ook je tandvlees met een zachte tandenborstel.
Gebruik dagelijks tandenstoker of flos.
Bij aanhoudende tandvleesbloedingen is een bezoek aan de mondhygiëniste aan te raden.

Brandend maagzuur is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Het kan je in het begin van de zwangerschap overvallen, maar ook als de bevalling dichterbij komt speelt maagzuur vaak op. Gelukkig zijn er manieren om dit nare verschijnsel aan te pakken. Zo’n 70% van de zwangere vrouwen heeft weleens last van maagzuur, ook wel zuurbranden genoemd. Sommige vrouwen hebben er zelfs al in de eerste drie maanden mee te maken, door de verandering in de hormoonhuishouding die het lichaam doormaakt. De spier tussen de maag en de slokdarm verslapt, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.

Maagzuur in het laatste trimester
Ook in het laatste trimester van de zwangerschap – met name rond de zevende maand – is overtollig maagzuur een veelgehoorde klacht onder zwangere vrouwen. Je baby is tegen die tijd aardig gegroeid en neemt veel ruimte in. Hierdoor wordt er een grote druk op de maag uitgeoefend en wordt het maagzuur naar boven gedrukt. Het zuur kan uiteindelijk in de slokdarm en keel terecht komen. Dat is een naar branderig gevoel diep in de keel dat vooral ontstaat als de maag vol is.

Veel last van maagzuur? De volgende eet- en drinktips kunnen helpen.

Let op de houding wanneer je eet. Eet met aandacht, niet te snel en zorg dat je goed rechtop zit.
Kauw je voedsel extra goed.
Vaak scheelt het enorm wanneer je in plaats van drie maaltijden per dag overstapt naar bijvoorbeeld zes kleinere porties, over de dag verdeeld.
Eet niets meer in de drie uur vóór je naar bed gaat.
Probeer vet eten, scherp gekruid eten en citrusvruchten te vermijden.
Let goed op hoe je lichaam reageert wanneer je knoflook, peulvruchten, uien of koolsoorten eet, want deze voedselsoorten kunnen zuurbranden opleveren.
Drink niet te veel koffie, thee of alcohol en kijk uit met koolzuurhoudende dranken.
Er zijn geneesmiddelen verkrijgbaar die het maagzuur neutraliseren en die je ook tijdens je zwangerschap met een gerust hart kunt gebruiken. Deze geneesmiddelen zijn verkrijgbaar als kauwtablet of suspensie. Lees uiteraard wél altijd eerst even de bijsluiter en overleg met de apotheker of je verloskundige.
Kamillethee of appelazijn – opgelost in water – kan het ongemak verlichten.
Het kauwen op rauwe amandelen is een beproefd huismiddel tegen zuurbranden. Ook het kauwen op havervlokken of droog brood biedt sommige vrouwen verlichting.
Als je veel op kauwgom kauwt, krijg je meer lucht in de maag en dat geeft meer zuurbranden.
Zorg ervoor dat kleding niet in de taille knelt.
Vermijd spanningen en stress zoveel mogelijk.
Zorg voor voldoende beweging, dat stimuleert de spijsvertering en de stoelgang.
Leg tijdens het slapen je hoofd iets hoger, bijvoorbeeld door het hoofdeinde van het bed omhoog te doen of een extra kussen te gebruiken.
Probeer op je linkerzij te slapen.
Vermijd bukken, dan stroomt het zuur gemakkelijk in de slokdarm. Moet je toch bukken, ga dan rustig door je knieën, in plaats van voorover te buigen.

Tijdens de zwangerschap komen de zenuwen in de polsen soms in de verdrukking, wat pijnklachten, tintelingen en uitval tot gevolg kan hebben. De klachten komen voornamelijk voor in duim, wijs- en middelvinger. Vaak nemen de klachten in de nacht toe en nemen weer wat af in de loop van de dag. Een echte behandeling is er niet; een brace geeft soms verlichting.

Op zwanger én somber zijn, rust helaas nog steeds een taboe. Aanstaande moeders zoeken zelden hulp. En dat terwijl psychische klachten behoorlijk vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.
Maar liefst 17 procent van de zwangere vrouwen voelt zich regelmatig somber en 12 procent heeft werkelijk een depressie. Veel zwangere vrouwen denken dat deze klachten als somberheid en niet kunnen genieten van de zwangerschap erbij horen. Bovendien heeft de buitenwereld weinig begrip voor zwangere vrouwen met sombere en angstige gevoelens. Als je zwanger bent, moet je gewoonweg blij en dankbaar zijn, zo lijkt de gedachte. Niet gek dus dat deze vrouwen het moeilijk vinden om hulp te zoeken.

Postnatale depressie.

Je hebt er vast weleens iets over gehoord. Zo’n 10 procent van alle jonge moeders in Nederland krijgt er last van. In plaats van blij te zijn met hun baby voelen ze zich somber en lusteloos. Van hun kindje kunnen ze niet genieten. Ze zijn prikkelbaar, huilen veel en hebben slaapproblemen. Typisch een geval van “baby blues”, zeg je? Het klopt inderdaad dat vrijwel alle vrouwen last krijgen van huildagen – kraamtranen – in de eerste week na de bevalling.
Logisch, want er verandert nogal wat in je leven en lichaam. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Maar die “baby blues” verdwijnen alweer snel. Bij een postnatale depressie ligt dat anders. De negatieve gevoelens gaan niet weg, ze worden juist erger.
Een postnatale depressie, ook wel een postpartum depressie genoemd, duurt meestal zo’n vier tot zes maanden. Tijdens die periode voelen veel vrouwen zich schuldig. Want ze zijn bang dat ze hun kind iets aan zullen doen en hebben vaak geen behoefte aan lichamelijk contact met hun kindje. Ze zijn alleen maar doodmoe en voelen zich geen moeder. Dat zijn geen dingen waarover je gemakkelijk praat. Het moederschap hoort toch fijn te zijn? Juist omdat ze niet over hun problemen praten, denken deze moeders dat ze de enigen zijn die zich zo voelen.

Oorzaak en oplossing

Dé oorzaak voor postnatale depressies is onbekend. Meestal zijn er verschillende dingen aan de hand. Sommige vrouwen kunnen niet goed tegen de sterke hormoonwisselingen in hun lichaam, waar je nou eenmaal last van hebt door de zwangerschap. Anderen hebben te hoog gespannen verwachtingen van het moederschap. Ook extreme stress, een moeilijke zwangerschap of bevalling, een slecht werkende schildklier, onverwerkt verdriet uit het verleden en een minder enthousiaste partner zijn risicofactoren.
Minstens zo belangrijk als de oorzaak van de depressie is natuurlijk de oplossing. Goed nieuws: postnatale depressies zijn over het algemeen goed te behandelen. Zo’n behandeling kan bestaan uit therapie, maar ook uit medicijnen zoals hormoonpreparaten en antidepressiva.

Prenatale depressie

Terwijl je over postnatale depressies best vaak hoort, zijn prenatale depressies veel minder bekend. Daarbij gaat het om vrouwen die zich tijdens de zwangerschap depressief voelen. Een op de twintig aanstaande moeders heeft hier last van.
Als je je de eerste drie maanden van de zwangerschap emotioneel labiel, moe en onzeker voelt, ben je nog niet meteen depressief. De meeste vrouwen hebben hier in deze periode last van, ook onder invloed van hormonen.
Bij een prenatale depressie zijn de klachten heviger en houden ze niet op na de eerste maanden. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een postnatale depressie: permanente vermoeidheid, concentratieproblemen, somberheid, angst om rare dingen te gaan doen, de baby niet meer willen en paniekaanvallen.

Hulp belangrijk

Het is belangrijk om hulp te zoeken. Want de depressie – met het bijbehorende slaaptekort, het eventuele gebrek aan eetlust, enzovoorts – kan gevolgen hebben voor de baby. Bovendien kan het een voorbode zijn van een postnatale depressie.

Tips

Denk je dat je zelf last hebt van een pre- of postnatale depressie? Neem dan iemand in vertrouwen en praat erover. Het is de eerste en belangrijkste stap!
Maak een afspraak met de huisarts of verloskundige. Die kan naar je luisteren en je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of specialist. Probeer ook hulp van anderen te accepteren: laat je partner, ouders of vrienden een keertje voor de baby zorgen. Zo kun je zelf eens rust nemen.
Doe je depressieve gevoelens in ieder geval niet af als ‘het zal er wel bij horen’. Natuurlijk heeft iedere vrouw haar moeilijke momenten tijdens en na de zwangerschap. Maar een allesoverheersende somberheid die maar blijft aanhouden, is wel wat anders dan een tijdelijk dipje. Onthoud: er is hulp voorhanden!

2Doc Documentaire

Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? De docu Roze Wolk probeert dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken.

Het dragen van jullie kind kan naast heel fijn, ook praktisch zijn. We merken dat steeds meer mensen willen gaan dragen. Het bevordert de emotionele en lichamelijke ontwikkeling van jullie kind en de hechting tussen jullie. Ook biedt dragen de mogelijkheid om je handen ‘even vrij’ te hebben, wat handig is als oudere broers of zussen naar school gebracht moeten worden of als er gestofzuigd moet worden

Er bestaan veel verschillende soorten doeken en dragers, waardoor het maken van een keuze lastig kan zijn. Mieke is draagconsulente en kan jullie hierover informeren, verschillende doeken en dragers laten zien en leren hoe je deze gebruikt of knoopt. Daarnaast hebben we contact met andere draagconsulentes in de omgeving

Wil je meer informatie over dragen of een consult om te leren dragen, vraag het ons!

Het slikken van extra foliumzuur verkleint de kans op een kind met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje of open schedel. Foliumzuur oftewel vitamine B11, is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen. Dat geldt bij uitstek voor de duizenden cellen die de groeiende baby in de baarmoeder in duizelingwekkend tempo aanmaakt, zeker in de cruciale periode dat de wervelkolom van de baby zich vormt. Gaat daarbij iets mis, dan wordt de baby geboren met een open rug of een andere afwijking aan het ruggenmerg of de hersenen. Ook kan een tekort aan foliumzuur meer kans geven op een miskraam, vroeggeboorte of een lager geboortegewicht.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans hierop tweemaal zo klein is wanneer vrouwen foliumzuur slikken rond de tijd dat ze zwanger worden. Het advies is dan ook om foliumzuur te slikken van 3 maanden voor de zwangerschap (dus zodra je zwanger wilt worden) tot en met de 10e week van de zwangerschap.

Slik je nog geen foliumzuur, dan kun hier je ook tijdens de zwangerschap nog mee beginnen! Slik dagelijks een tablet van 0,4 of 0,5 milligram of gebruik een multivitamine zoals Gravitamon, hierin zit ook foliumzuur. De tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Zie ook: www.strakszwangerworden.nl

Tijdens de zwangerschap kom je in gewicht aan, gemiddeld is dit 10-12 kg. In de onderstaande tabel zie je het advies, passend bij je eigen BMI. De reden dat er verschil gemaakt wordt tussen het aantal kilo’s dat je geadviseerd wordt om aan te komen, ligt in het feit dat je bij ondergewicht reserves aan moet leggen (voor borstvoeding bijvoorbeeld) en deze reserves reeds aanwezig zijn bij vrouwen met een BMI > 25.

Wetenschappelijk bewijs over het verven van het haar tijdens de zwangerschap is er niet, daarom is ons advies om terughoudend te zijn. Hoogstwaarschijnlijk kan het geen kwaad, zeker niet als je haarverf met weinig ammoniak gebruikt, maar wees er een beetje voorzichtig mee.

Heb jij vaak jeuk nu je zwanger bent? Je bent niet de enige! Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen heeft er last van. Op je buik, benen, armen: de jeuk kan overal voorkomen. Maar hoe ontstaat die jeuk? En wat kun je ertegen doen?

Hoe ontstaat de jeuk?
Jeuk komt het meest voor op de buik, en dat is niet voor niets. Je buik groeit steeds verder, waarbij je huid oprekt. Het resultaat? Jeuk! Ook andere lichaamsdelen kunnen gaan jeuken door de betere doorbloeding die bij de zwangerschap hoort.

Jeuk in het 3e trimester
In het laatste trimester van je zwangerschap verergert de jeuk soms. Dit komt doordat je hormoonbalans tijdens de zwangerschap anders is, waardoor er stuwing van gal in de galwegen kan ontstaan. Dit klinkt enger dan het is: het betekent alleen dat er door die stuwing jeuk ontstaat. Breidt de jeuk zich uit naar je handpalmen en/of voetzolen (sommige vrouwen hebben zelfs jeuk aan oogleden en tong), neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik de jeuk verminderen?
Het is logisch dat je soms gek wordt van de jeuk en denkt: ‘Ik krab net zo lang tot het ophoudt met jeuken!’. Maar dat is echt niet de beste oplossing. Hoe verminder je dan de jeuk? Wij hebben een paar do’s en don’ts voor je!

Do’s

Kleed je niet te warm aan, want dit kan de jeuk verergeren.
Je kan de jeuk verlichten door mentholgel of -poeder op je huid te smeren.
Een droge huid jeukt sneller, dus houd je huid vettig door goed te blijven smeren!
Leg koude kompressen op je huid.
Draag voornamelijk katoenen kleding.
Zorg voor kortgeknipte nagels. Je wilt je huid tenslotte niet openkrabben.
Was je kleren met een pH-neutraal wasmiddel.

Don’ts

Krab je huid niet kapot!
Zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet te hoog is.
Douche niet te warm.

Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk om handschoenen te dragen. In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

De meeste zwangere vrouwen voelen hun baby voor het eerst tussen de 20de en 24ste week. Het voelt als vlindertjes in je buik, een plopje, iets wat voorbij schiet… Elke vrouw ervaart deze eerste keer heel anders. Het is één van die mooie momenten van het zwanger zijn.

Vanaf 30 weken is het belangrijk dat je je kind elke dag voelt. Het is lastig om aan te geven hoe vaak je je kind per dag moet voelen; het ene kind lijkt de hele dag door te bewegen terwijl een ander kind veel rustiger is.

Neem in ieder geval contact met ons op als je je zorgen maakt.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen.
Lees verder

Als je zwanger bent dan komen de meeste medicijnen via de placenta ook bij je kindje. Dit geldt voor geneesmiddelen die je via de mond inneemt (tabletten, capsules, drankjes) maar óók voor andere toedieningsvormen zoals crèmes, oogdruppels, zetpillen en neusspray. Want op welke manier de bestanddelen je lichaam ook binnenkomen, ze komen allemaal eerst in jouw bloed terecht en uiteindelijk ook in het bloed van de nog ongeboren baby.

Drie groepen medicijnen
Van sommige geneesmiddelen is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren vruchtje; zo kunnen ze afwijkingen bij het kindje veroorzaken of de bevalling vervroegd op gang doen komen. Deze middelen moet je als zwangere vrouw dus altijd proberen te vermijden. Aan de andere kant zijn er ook medicijnen die al heel lang verkrijgbaar zijn, heel veel gebruikt zijn door zwangere vrouwen en nooit problemen veroorzaakt hebben. Deze medicijnen worden als veilig beschouwd en kunnen dus -mits met mate! – gebruikt worden door zwangere vrouwen. Van de meeste geneesmiddelen weet men echter (nog) niet precies wat de risico’s zijn, dat is bijvoorbeeld het geval bij de nieuwere medicijnen of middelen waarnaar relatief weinig onderzoek is verricht. Ze worden alleen door een arts voorgeschreven als er geen andere opties zijn. Soms is het namelijk nodig een bepaald medicijn tóch te gebruiken omdat het niet nemen ervan nog veel schadelijker is. In dergelijke gevallen zal de arts dus een afweging maken tussen de voor- en de nadelen. Hoe deze afweging uitvalt is per persoon en per situatie verschillend.

Overleg van tevoren met deskundige
Omdat verreweg de meeste medicijnen in de groepen “nog onvoldoende bekend over de risico’s” en “kan schadelijk zijn” vallen, is het heel belangrijk altijd met een deskundige (arts, apotheker, verloskundige) te overleggen vóórdat je medicijnen wilt gaan gebruiken. En deze boodschap geldt niet alleen voor medicijnen die je alleen met een doktersrecept kunt krijgen bij de apotheek, maar óók voor geneesmiddelen, vitamines, voedingssupplementen, homeopathische middelen enzovoorts die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist en supermarkt. Dergelijke zogenaamde zelfzorgmiddelen zijn namelijk zeker NIET per definitie veilig!!!

Medicijnen en borstvoeding
Als je eenmaal bevallen bent is het zaak om alert te blijven zo lang je borstvoeding geeft. Je kindje krijgt een deel van de stofjes die jij in je bloed hebt namelijk ook binnen via de moedermelk en dat kan schadelijk zijn. Neem ook dan dus niet zomaar medicijnen.

Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het een goed idee om dit direct even te melden bij de apotheek. Als je hier dan komt voor medicijnen of zelfzorgmiddelen dan weten ze hier dat ze moeten controleren of je de medicijnen veilig kunt gebruiken. En ook als je bij een arts, tandarts, fysiotherapeut of een andere zorgverlener komt dan is het goed om uitleg te geven over je situatie zodat ook zij hier rekening mee kunnen houden bij de behandeling.

Tenslotte: gebruik je medicijnen en wil je graag zwanger worden? Bespreek dit dan tijdig met je behandelend arts. Soms is het namelijk verstandig te stoppen of over te gaan op een ander middel al vóórdat je zwanger wordt. Stop echter niet op eigen houtje, doe dit altijd in overleg!

Paracetamol
Opnieuw constateren onderzoekers, van University of Bristol, een verband tussen het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap en een iets verhoogd risico op latere gedragsproblemen van het kind. Maar ook in dit onderzoek blijven er vragen en zijn er zwakke punten.

Tot er een mogelijke biologische verklaring is, is het advies aan de zwangere vrouw dat zij er niet van uit kan gaan dat een medicijn ‘onschuldig’ is. Dat je alleen medicijnen gebruikt als het echt nodig is. Bij sommige (milde) pijnklachten, zoals spierpijn en hoofdpijn, kan een zwangere vrouw ook eerst niet-medicamenteuze methoden proberen: rust nemen/slapen/vroeg naar bed, massage, (buiten) bewegen, ontspannen, een douche of bad nemen of afleiding zoeken.

Er doen zich veel wilde verhalen voor rondom het verschijnsel navelstrengomstrengeling. Een duidelijke uitleg van dit lange en ingewikkelde woord is hier dan ook op zijn plek. De navelstreng is in de laatste 3 maanden van de zwangerschap ongeveer 50 cm lang. Variaties bestaan natuurlijk; van zeer kort (10-15 cm) tot zeer lang (100 cm). Het is een mooie, gekrulde kabel van 3 grote vaten (2 slagaders en 1 ader) omgeven door een zeer stevige maar toch flexibele gelei (gelei van Wharton). De 2 slagaders voeren het bloed van het kind naar de placenta en de ader voert het zuurstofrijke bloed van de placenta naar het kind. Inderdaad het zuurstofrijke bloed stroomt via een ader door de navelstreng. Uit dit zuurstofrijke bloed haalt het kind alle zuurstof die het nodig heeft. Het kind ademt niet; sterker nog! De longen van het kind zijn nog niet ontplooid en staan vol vruchtwater!

Het ongeboren kind maakt met zijn middenrif en borstkas wel adembewegingen (vaak te zien tijdens de 20 weken echo), maar dit zijn dus ‘oefeningen’. De lus van de navelstreng die vaak om de nek van het kind terecht komt door de vele bewegingen die het kind tijdens de zwangerschap maakt, geeft dus geen enkele belemmering van de luchtwegen. De luchtwegen zijn nog niet in bedrijf! Met andere woorden: een ongeboren kind kan NIET stikken! Als zich tijdens de zwangerschap/bevalling een complicatie voordoet waarbij het kind te maken krijgt met een zuurstoftekort dan wordt dit veroorzaakt door een verslechterende zuurstofvoorziening door de placenta of een verslechterd transport van zuurstof door de navelstreng. Het maakt echter niet uit of de lengte van de navelstreng gebruikt is omdat de streng in een lus rond het rompje en nog eens rond het been is geslingerd of dat de lus 2 keer om het nekje zit. In beide gevallen kan de streng tijdens een wee onder spanning komen waardoor er tijdelijk minder bloed door heen komt. Na de wee herstelt de bloed doorstroming zich en kan het kind zich ook herstellen.

Een gezonde baby kan een normale bevalling prima aan en er is dan ook geen reden om een omstrengeling als een complicatie te beschouwen. Bij de geboorte van het hoofdje voelt/kijkt de verloskundige altijd even of er een lus om het nekje ligt en zal deze proberen af te halen. Dit doet ze om te voorkomen dat de navelstreng tijdens de geboorte van de rest van het lijfje zou scheuren. Vijftig cm is best lang maar een lus om een nekje neemt al gauw 10 cm in beslag en als de streng net iets korter is, dan zou de navelstreng door het verder ontwikkelen van het kind kunnen scheuren. Op zich is dat niet zo’n probleem, het kind wordt geboren en je kunt meteen een klem op de navelstreng plaatsen, maar het geeft toch wat onnodig bloedverlies. Direct na de geboorte (met of zonder omstrengeling) begint de baby te huilen. Voor de eerste keer ontplooien de longen zich en vullen zich met lucht. Een bijzonder moment!

De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken.

Sporten tijdens de zwangerschap is goed, mits je geen lichamelijke klachten hebt. Geadviseerd wordt om aan cardiotraining te doen (fietsen, joggen, zwemmen e.d.). Intervalsporten, sporten met veel onverwachte bewegingen of sporten waarbij een hoge hartslag gehaald wordt, worden afgeraden (spinning, tennis, sprint). Vrouwen die tijdens de zwangerschap sporten, bevallen vlotter, herstellen sneller en zijn vaak fitter tijdens de zwangerschap. Overleg eventueel met de sportinstructeur over een aangepast schema.

Verloskundige zorg wordt geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Voor cliënten die geen basis verzekering hebben kan het onderstaande van belang zijn.

Betalingsvoorwaarden

Betalingsvoorwaarden vastgesteld door de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, statutair gevestigd te Utrecht; gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht op 21 juni 1996, onder nummer 165/1996.

Voor volledige of gedeeltelijke verloskundige hulp, verleend door een verloskundige of haar/zijn waarnemer, gelden de volgende voorwaarden:

Betalingstermijn

Betaling voor de verleende verloskundige hulp moet binnen 30 dagen na factuurdatum geschieden door de cliënt aan de verloskundige bij wie zij onder controle is in verband met haar zwangerschap, zonder enige inhouding, verrekening of korting.

Rente

Bij overschrijding van de betalingstermijn wordt de cliënt geacht zonder ingebrekestelling in verzuim te zijn.
Vanaf de vervaldag van de rekening is de cliënt over het uitstaande bedrag tevens een maandelijkse rente verschuldigd van 1%, waarbij een gedeelte van een maand voor een volle maand wordt gerekend.

Invorderingskosten

Indien de cliënt na sommatie met betaling in gebreke blijft, komen alle gerechtelijke en buitengerechtelijke invorderingskosten welke de verloskundige moet maken om volledige betaling te verkrijgen zonder nadere ingebrekestelling voor rekening van de cliënt. De invorderingskosten bedragen minimaal 15% van de vordering, vermeerderd met de over de kosten verschuldigde BTW, voor zover de verloskundige deze niet kan verrekenen.
Onder invorderingskosten wordt onder meer verstaan: de kosten van juridische bijstand, inschakeling van een incassobureau, gerechtsdeurwaarder of advocaat.

Bewijs

Voor de bepaling van het bedrag dat de cliënt verschuldigd is, zijn de administratieve gegevens van de verloskundige doorslaggevend, tenzij de cliënt uitdrukkelijk bewijs van het tegendeel levert.

Geschillenregeling

Alle geschillen die voortvloeien uit een aan deze voorwaarden onderworpen overeenkomst zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter van de woonplaats van de debiteur. Indien het geschil tussen partijen niet tot de bevoegdheid van de kantonrechter behoort, is de verloskundige gerechtigd het geschil aanhangig te maken bij de bevoegde rechter te Utrecht.

Colofon

© Nederlandse Organisatie van Verloskundigen te Bilthoven, februari 1998
Betalingsvoorwaarden vastgesteld door de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen
Gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht d.d. 21 juni 1996 onder nummer 165/1996

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet: veel groenten, fruit, volkoren producten, vis/vlees, zuivel en drink voldoende water. Download de ZwangerHap app van het Voedingscentrum! Dan heb je goed advies altijd bij de hand.

Was rauwe groenten goed en eet geen rauw vlees. Deze kunnen besmet zijn met een parasiet genaamd toxoplasma gondii (veroorzaakt de “kattenziekte”). Deze parasiet leeft in de darmen van (vooral jonge) katten en wordt via de ontlasting uitgescheiden. Daarom is enige voorzichtigheid geboden met het eten van ongewassen groenten en rauw vlees. Ook is het verstandig om in de tuin te werken met handschoenen aan, handen goed te wassen en zandbakken af te dekken. Voor een volwassene is een toxoplasmose-infectie niet ernstig. Wie de ziekte eenmaal heeft doorgemaakt, heeft antistoffen aangemaakt en is daardoor beschermd. De meeste mensen zijn immuun, waardoor een infectie tijdens de zwangerschap dan ook geen kwaad kan voor de ongeboren baby. Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap voor het eerst toxoplasmose krijgt, bestaat echter de kans dat de baby ook besmet wordt. De baby kan er aangeboren afwijkingen aan overhouden, zoals aantasting van de hersenen of van het oog. Daarom is het raadzaam bovenstaande adviezen in acht te nemen. Let erop dat rauw vlees niet in aanraking komt met andere voedingsmiddelen. Houd het aanrecht goed schoon en gebruik bij voorkeur liefst een afzonderlijke vleesplank.

Gebruik weinig lever en leverproducten. In leverproducten zit veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Een enkele keer leversmeerworst of leverpaté kan wel. Neem dan maximaal één boterham met dit beleg op een dag.

In rauwe melk en zachte kaas van rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten. De kans op besmetting is niet groot, maar kan een vroeggeboorte of miskraam veroorzaken. Listeria gaat dood als je producten goed verhit.

In rauwe eieren kan Salmonella zitten. Hier kun je flink ziek van worden als je zwanger bent. Bak daarom eieren met kapotte dooier aan 2 kanten of kook ze hard.

Het advies is om 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal 1 keer vette vis (geen roofvissen zoals tonijn). In gerookte kant-en-klare vis uit de koeling en rauwe schaal– en schelpdieren kan de bacterie Listeria zitten. De kans op besmetting is niet groot, maar kan een vroeggeboorte of miskraam veroorzaken. Listeria gaat dood als je vis goed verhit. Sommige vis kun je beter niet of beperkt eten omdat er grotere hoeveelheden dioxines of zware metalen in kunnen zitten.

Vruchtwater geeft het groeiende kindje de mogelijkheid om onbelemmerd te bewegen. Dat is goed voor de spierontwikkeling en coördinatie. Vruchtwater bevat een belangrijk stofje dat zorg voor de longrijping. Hierdoor kan een voldragen baby die net geboren is en zijn eerste hap lucht neemt, zijn longen ontplooien en zuurstof opnemen. Vruchtwater zorgt ook voor de demping van druk van buiten af. Het is daarom geen enkel probleem als je je buik en keer stoot of een duw krijgt. Al met al is vruchtwater van groot belang voor je kind!

Tijdens de zwangerschap kun je best eventjes in de zon zitten, maar smeer je goed in, bescherm je buik en zet een hoed op. De huid van je (dikke) buik verbrandt sneller en je kunt in je gezicht donkere pigmentvlekken (“zwangerschapsmasker”) krijgen. Misschien kun je ook minder goed tegen de warmte. Ons advies is om vooral in de schaduw te blijven, minimaal met factor 30 te smeren en een hoed te dragen, drink daarbij voldoende. Indien je je niet prettig voelt, ga naar binnen en koel eventueel af met een lauwe douche.

Zwemmen is heerlijk: in het water ben je bijna gewichtsloos, waardoor de buik geen gewicht uitoefent en bewegen prettiger zal zijn. In principe mag je de hele zwangerschap zwemmen, behalve bij gebroken vliezen of bloedverlies. Stap rustig uit het water, soms is je bloeddruk laag en kun je je flink duizelig voelen.

Twijfel je of je mag zwemmen? Bel ons gerust, om jouw specifieke situatie te bespreken.

Afspraak intakegesprek

Zwanger? Gefeliciteerd! Maak hier een afspraak voor een eerste gesprek met echo.

Aanmelden

Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk

Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!

Afspraak

Zwanger? Gefeliciteerd! Maak hier een afspraak voor een eerste gesprek met echo.

Aanmelden

Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk

Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!