Anticonceptie

Welke anticonceptie het beste bij jou past is afhankelijk van bijvoorbeeld jouw eerdere ervaring met anticonceptie of het hebben van een kinderwens. Het is belangrijk om de tijd te nemen om een goede keuze te maken. Je kunt bij ons terecht voor informatie over anticonceptie, recept voor de pil of spiraal, voor het plaatsen en verwijderen van een spiraal, ook als je nog niet eerder bij ons in de praktijk geweest bent.

Vrijen

Kort na de bevalling kun je je misschien niet voorstellen dat sex & intimiteit ooit weer mogelijk kunnen zijn, maar voor je het weet kijk je elkaar diep in de ogen en dan kun je maar beter voorbereid zijn!

De pil

Als je er na de geboorte van jullie kindje voor kiest om de anticonceptie pil (weer) te gaan gebruiken dan is het belangrijk om de juiste pil te kiezen. Geef je borstvoeding dan kun je beter een oestrogeenvrije anticonceptiepil gebruiken: cerazette…

Het spiraal

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie (en goed te combineren met het geven van borstvoeding). Een spiraaltje is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang. Er zijn twee soorten spiraaltjes…

Plaatsen / Verwijderen

Voor de plaatsing van een spiraal plannen we 30 minuten. We stellen je op je gemak (want het is toch wel spannend) en je krijgt uitgebreid uitleg over de plaatsing. Om de plaatsing mogelijk te maken krijg je een kunststof speculum in gebracht…

Bij het gebruik van Cerazette heb je geen stopweek. Je slikt dus de hele maand elke dag een pil. Als de pilstrip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip. Om de kans op vergeten zo klein mogelijk te maken, kan het helpen om een vast tijdstip aan te houden voor het slikken van de pil, bijvoorbeeld direct na het tandenpoetsen.

Goed om te weten is dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van de menstruatie. Je kunt de menstruatie niet verschuiven of overslaan. Het is ook goed om te weten dat bij het gebruik van de pil zonder oestrogeen de menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal weg kan blijven.

De pil zonder oestrogeen is net zo effectief als de combinatiepillen. Dat is aangetoond door middel van onderzoek en in de praktijk. Deze anticonceptiepil is een betrouwbare vorm van anticonceptie, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier en op tijd inneemt.

Je kunt het recept voor de pil bij ons aanvragen.

Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje (Mirena/Kyleena) en het koperspiraaltje (T-safe/Ballerine). Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Het spiraal moet je meestal zelf betalen. Vraag bij de zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk wel een vergoeding voor het spiraal krijgt.

Spiraal inbrengen en verwijderen

Je laat een spiraaltje inbrengen en verwijderen door een getrainde huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Wanneer je een spiraal draagt kan het menstruatiepatroon veranderen. Je kunt de timing van de menstruatie niet zelf regelen.

Koperspiraal

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert en de koper ionen (hele kleine koperdeeltjes die worden afgegeven door het koperspiraal) zorgen er voor dat zaad-en eicel beschadigen waardoor ze elkaar niet kunnen vinden. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan de baarmoederwand en komt in de bloedbaan. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Een hormoonspiraal blijft 5 jaar werkzaam.

Als je kiest voor Mirena/Kyleena of Tsafe, schrijven wij een recept voor je uit waarna je het spiraal bij de apotheek kunt ophalen. T-safe is de enige spiraal die je ook zonder recept (online) kunt verkrijgen.

…en wordt de lengte van je baarmoeder met een dunne sonde gemeten. Vervolgens wordt het spiraal geplaatst; dit duurt een paar minuten en kan gevoelig zijn We adviseren je daarom ongeveer een uur van tevoren 2 paracetamol of één ibuprofen in te nemen.

Plaatsen spiraal

Als je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie omdat de baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en daarbij is het zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Vanaf 10-12 weken na de bevalling kan het spiraal geplaatst worden; de baarmoedermond en de baarmoeder zijn dan weer zoals voor de zwangerschap. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, dat meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig en soms wat meer bloedverlies hebben.

Nacontrole

Wij maken zes weken na de plaatsing een evaluatieafspraak waarbij met de echo de locatie van het spiraal gecontroleerd wordt. Tot aan de evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aan loopt.

Spiraal verwijderen

Indien je het spiraal zou willen laten verwijderen kun je ook bij ons terecht. Het verwijderen kun je niet zelf; met een speculum en een speciaal tangetje worden de draadjes van het spiraal opgepakt en voorzichtig uit de baarmoeder getrokken.

Als je meer informatie wilt of een afspraak wilt maken om een spiraaltje te laten plaatsen of te laten verwijderen, neem dan contact op met onze praktijkassistente 0181 – 61 34 34.

Afspraak intakegesprek

Zwanger? Gefeliciteerd! Maak hier een afspraak voor een eerste gesprek met echo.

Aanmelden

Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk

Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!

Afspraak

Zwanger? Gefeliciteerd! Maak hier een afspraak voor een eerste gesprek met echo.

Aanmelden

Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk

Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!