Vanaf 1/7 is het mogelijk om het structureel echoscopisch onderzoek, de 20 weken echo, bij ons in de praktijk te laten doen. Dit is een medische echo waarbij wij je baby controleren op lichamelijke afwijkingen. Ook de omgeving van de baby, zoals de placenta en het vruchtwater, worden tijdens dit onderzoek bekeken.

Om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, vragen we je om onderstaande punten goed door te nemen en te respecteren:

  • Je mag één belangstellende meenemen. Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen naar de echo. Het is van belang dat de echoscopiste zich goed kan concentreren. Bij eventuele afwijkingen kan een slecht-nieuwsgesprek volgen. Het is van belang dat jij/jullie ook alle aandacht hebben bij dit gesprek.
  • Om de kwaliteit van de echo te waarborgen, is het van belang dat je minimaal één week voor de echo je buik niet meer insmeert met olie en/of crème. Olie en crème hebben een nadelig effect op de beeldkwaliteit van de echo, waardoor structuren bij de baby minder goed zichtbaar zijn.
  • Kom op tijd. Het onderzoek duurt 45 tot 60 minuten. Deze tijd is nodig om de baby goed te beoordelen. Door omstandigheden, bijvoorbeeld een ongunstige ligging van de baby, kan het voorkomen dat de baby niet volledig beoordeeld kan worden. In dat geval vragen wij je op korte termijn terug te komen om het onderzoek volledig af te ronden.
  • De spreektaal tijdens het onderzoek is Nederlands. Eventueel kan uitgeweken worden naar het Engels. Zorg zelf voor iemand die kan vertalen indien nodig.

De uitslag van de 20-weken echo krijg je direct na het onderzoek. Het is niet altijd duidelijk of een vermoedelijke afwijking daadwerkelijk ook een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat deze precies inhoudt voor de baby. Daarom maakt de echoscopiste bij een (vermoeden van een) afwijking altijd een afspraak bij de afdeling Prenatale Diagnostiek van het Erasmus Medisch Centrum. Hier zal de 20-weken echo herhaald worden met specifieke aandacht voor de (mogelijke) afwijking.

Het kan voorkomen dat de echoscopiste iets opmerkt wat niet ernstig is en/of van voorbijgaande aard is. Ook hierover zal de echoscopiste je/jullie informeren.

Belangrijk om te weten is dat een 20-weken echo niet alle afwijkingen kan uitsluiten, omdat niet alle afwijkingen zichtbaar zijn op een echo. Bij een positieve uitslag kan je/jullie kind alsnog een afwijking hebben.