Vanaf 1 september 2021  kun je meedoen aan een wetenschappelijke studie om te onderzoeken of de 13 wekenecho een waardevolle aanvulling is in de prenatale screening. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De 13 wekenecho en de 20 wekenecho hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat de 13 wekenecho eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Het komt soms voor dat deze niet met het leven verenigbaar zijn.

Voor wie?

Iedere zwangere in Nederland van 16 jaar of ouder kan kiezen voor een 13 wekenecho.

Wat houdt de wetenschappelijke IMITAS studie in?

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

Wil je de 13 wekenecho?

Bij het eerste bezoek vragen we je of je meer wilt weten over de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de NIPT niet-invasieve prenatale test. Je beslist zelf of je meer informatie wilt en zo ja over welke onderzoeken. Het gesprek heet een counselingsgesprek.

Wanneer is de 13 wekenecho?

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

Hoe en wanneer krijgt u de uitslag?

De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.

Vervolgonderzoek nodig?

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Als de echoscopist iets afwijkends heeft gezien dan kun je kiezen voor vervolgonderzoek.

Wat kost de 13 wekenecho?

Je hoeft de 13 wekenecho niet zelf te betalen.