
Zwanger
Je bent zwanger!! Van harte gefeliciteerd! En nu? Zodra je weet dat je zwanger bent is het belangrijk dat je contact met ons opneemt om een intakegesprek met echo in te plannen. We maken dan een afspraak tijdens onze spreekuren (ook ’s avonds mogelijk!).
Denk er ook aan om mee te doen met Moeders voor Moeders of bel voor vrijblijvende informatie 0800-0228070

Hoe maak ik een eerste afspraak?
Je kunt je aanmelden via het contactformulier. We nemen dan binnen drie werkdagen contact met je op.
Je kunt bellen met de assistente op maandag, dinsdag, woensdag tussen 9 en 13 uur en op donderdag tussen 13 en 16 uur (0181-613434).
Of je belt met de dienstdoende verloskundige 06-51152162; het kan zijn dat zij in de auto zit, met een cliënte in gesprek is of dat ze met een bevalling bezig is. We hopen dat je begrijpt dat een afspraak inplannen dan even niet lukt; we bellen je later terug.
Informatie
De eerste afspraak wordt, als er geen problemen of bijzonderheden zijn, gemaakt bij een zwangerschapsduur van ongeveer 6-8 weken en duurt ongeveer 60 minuten. Neem je verzekeringspas en een identiteitsbewijs mee.
In dit gesprek zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:
- Algemene gegevens als naam, adres, telefoonnummer.
- Verzekeringsgegevens en BSN-nummer (ID).
- Huisarts en eventuele gynaecoloog.
- Medische voorgeschiedenis met betrekking tot ziekten en operaties.
- Medische gegevens familieleden (suikerziekte, aangeboren afwijkingen).
- Informatie over eventuele voorgaande zwangerschappen.
- Gegevens over de menstruatiecyclus om de zwangerschapsduur te bepalen.
- Leefgewoonten (roken, alcohol en drugsgebruik, voedingspatroon).
- Informatie over aanvullend onderzoek in de zwangerschap wordt besproken (NIPT/20 weken echo) .
- Centering pregnancy (zwangerschapszorg in groeps vorm).
- Schrijf eventuele vragen op, zodat je ze niet kunt vergeten.
We zullen een echo maken, de bloeddruk meten en je lengte en gewicht noteren. Je krijgt informatieve tijdschriften, folders over prenatale testen in een leuke tas waar nog veel meer in zit! We maken een vervolgafspraak rond 9 weken om rustig over de prenatale testen te kunnen praten en maken dan natuurlijk weer een echo.
Elke zwangere vrouw heeft in Nederland de mogelijkheid om haar ongeboren kind te laten onderzoeken. Zo kan je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom. Ook kun je laten onderzoeken of jouw kind misschien een open ruggetje (spina bifida) heeft of een andere aangeboren lichamelijke aandoening. Deze onderzoeken vallen onder de noemer “prenatale screening”.
De kans op een kind met Downsyndroom is gemiddeld twee op de 1000. Bij jonge vrouwen is de kans laag, deze wordt hoger naarmate de moeder ouder is. De kans op een kind met een aandoening als een open ruggetje of een open schedel is nog lager, één op de 1000. De leeftijd van de moeder is hier niet van belang.
Er zijn drie onderzoeken mogelijk:
- de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom. PNS
- de 13-wekenecho
- de 20 wekenecho, een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen.
Je bepaalt zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen. Let op: niet alle aandoeningen (kunnen) worden onderzocht. Als uit prenatale screening blijkt dat de kans klein is dat jullie kindje Downsyndroom of een lichamelijke afwijking heeft, is dit toch niet uitgesloten. Ook kan het een andere aandoening hebben, die niet wordt ontdekt. De belangrijkste vraag: ‘Is het goed met mijn kindje?’ kan met de nu beschikbare testen nooit met volledige zekerheid worden beantwoord. Deze onderzoeken kunnen je misschien geruststellen over de gezondheid van jullie kind. Maar ze kunnen je juist ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Of je deze onderzoeken wilt en of je daarna eventueel nog vervolgonderzoek wilt laten doen, dat bepaal je helemaal zelf. Weet dat je hier vrij in bent.
Ook kun je op elk moment stoppen met het onderzoek. Maar: eenmaal begonnen aan deze tests is het moeilijk stoppen als de tests aangeven dat er een verhoogd risico zou zijn. Veel mensen ervaren het vervolgtraject als fysiek en psychisch belastend. Tijdens het eerste gesprek vragen wij jullie of jullie meer willen weten over deze screening. Wil je je alvast voorbereiden op dit gesprek? Lees dan de informatie op www.pns.nl. Op deze site vind je ook een keuzehulp “Bewust kiezen” en tips over hoe je met elkaar of anderen kunt bespreken of je deze onderzoeken wilt. Verder kun je er verhalen lezen van aanstaande ouders die ook hebben nagedacht of zij deze onderzoeken wilden laten doen.
Centering Pregnancy is verloskundige zorg waarbij de normale zwangerschapscontroles uitgebreid worden met extra tijd en aandacht binnen een groepsbijeenkomst. Je maakt gedurende 10 groepsbijeenkomsten kennis met de verloskundige en andere zwangere vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur.
De laatste groepsbijeenkomst is na de bevalling.
Centering Pregnancy is een methode om ervaringen met anderen te delen, hiervan te leren en meer betrokken te worden bij je eigen verloskundige zorg.
Wat komt er aan bod tijdens de groepsbijeenkomsten?
- Zwangerschapscontrole: groei en ligging van de baby en luisteren naar het hartje
- Zelf bloeddruk en gewicht meten
- Privé-tijd met de verloskundige
- Belangrijke informatie voor jou en over jullie kindje
- Tijd om te praten over zwangerschap, bevalling en familie
- Tijd om andere vrouwen uit de groep te leren kennen
- Belangrijke informatie over de gezondheid van jou en jullie kindje
- Tijd om met anderen te praten en ervaringen te delen over ouderschap, ontwikkeling van de baby en andere zaken die bij ouderschap naar voren komen.
Ben je enthousiast geworden over deze manier van zwangerschapsbegeleiding en wil je er meer over weten mail ons dan voor meer informatie!

In het begin van de zwangerschap kom je om de 4 weken; naarmate de zwangerschap vordert kom je vaker. Vanaf 36 weken maken we elke week een afspraak met je. Een vervolg controle bestaat uit:
- Meten van de bloeddruk
- Informatie en verwijzing 20-weken echo en kinkhoest vaccinatie
- Beoordelen groei baarmoeder, groei en ligging van het kind, harttonen luisteren
- Beoordelen kinds bewegingen voelen (bij een 1e voel je dit vaak tussen 18-22 weken voor het eerst, bij een volgende zwangerschap vaak wat eerder)
- Vragen beantwoorden en zwangerschapsklachten bespreken
- Eens in de zoveel tijd meten we je ijzerwaarde door middel van een vingerprik
Daarnaast bespreken we welke voeding je wilt gaan geven (borst- of kunstvoeding), het volgen van eventuele cursussen, waar je wilt gaan bevallen en bespreken we het geboorteplan. Rond 30-24 weken maken we een groei echo. Tussen 34 en 36 weken plannen we een afspraak om over de naderende bevalling te praten en om ons beladvies uit te leggen.
Jouw partner en familieleden zijn altijd welkom om mee te gaan naar de controles, probeer dit wel te beperken tot enkele personen per keer. Het kan gebeuren dat een controle onverwacht langer duurt of dat er iemand met spoed wordt ingepland op het spreekuur. Mocht het spreekuur hierdoor wat uitlopen dan vragen wij hiervoor je begrip.
Erkenning
Zijn jullie niet getrouwd, regel dan tijdens de zwangerschap de erkenning van het ongeboren kind (ook bij het 2e of volgende kind!). Dit geldt ook wanneer je een geregistreerd partnerschap hebt! Informatie hierover is te krijgen bij de burgerlijke stand; in het gemeentehuis krijg je ook informatie over de voogdij van het kind.
Kraamzorg
Kraamzorg vinden wij noodzakelijk tijdens een thuisbevalling en in de kraamtijd. Geef bij de zorgverzekeraar tijdig (voor de 16e week) aan dat je zwanger bent en kraamzorg wilt krijgen. In de regio zijn verschillende kraamzorgorganisaties.
In de kraamtijd werken wij samen met “onze eigen” kraamverzorgenden van kraamcentrum DAT en kraamcentrum Hallo. Van beide kraamcentra hebben zich ongeveer 20 tot 30 kraamverzorgenden opgegeven voor team De Linde.
Moeders voor Moeders
Meedoen met “Moeders voor Moeders” kan al zodra je weet dat je zwanger bent. Wij vragen meestal of je er al aan gedacht hebt als je ons belt voor de eerste afspraak. Wij geven het aan de informatrice van Moeders voor Moeders door als je mee wilt doen.
Wist je dat in Nederland 1 op de 6 stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Moeders voor Moeders wil deze wensouders graag helpen. Hiervoor zamelt Moeders voor Moeders urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Nog geen 11 weken zwanger? Jouw geluk kun je delen. Vrijblijvend kun je informatie opvragen via www.moedersvoormoeders.nl of 088-2780000
Zwangerschapscursus
Het volgen van een cursus is niet verplicht, wel heel leuk en bij een eerste kindje aan te raden. Meld je tijdig aan voor een cursus. Wij geven in samenwerking met Ria Wiertz, lactatiekundige, een voorlichtingsavond over borstvoeding en een zwangerschap cursus genaamd “Bevallen kan anders”. Beide cursussen worden op de praktijk gegeven.
Zwangerschapsverklaring
Jouw werkgever kan vragen om een zwangerschapsverklaring om jouw verlof te regelen. Deze verklaring kun je tijdens de controle vanaf de 16e week bij ons vragen en zullen we voor je uitpinten.
Bloedverlies in de eerste periode van de zwangerschap komt veel voor (bij 20% van de zwangerschappen) en is altijd verontrustend of je nu voor het eerst zwanger bent of voor een volgende keer zwanger bent. Bel ons gerust. Weet dat in de helft van de zwangerschappen waarin bloedverlies optreedt er geen sprake is van een miskraam. Er zijn verschillende redenen voor vaginaal bloedverlies in een jonge zwangerschap.
Er kan sprake zijn van een innestelingsbloeding. Wanneer het vruchtje zich in het baarmoederslijmvlies vastzet, kan er een bloeding optreden. Dit gebeurt tussen de vierde en zesde week. Het bloedverlies kan wat later verschijnen en is dan vaak iets bruinig van kleur.
Soms heb je last van een contactbloeding. Zodra je zwanger bent is de buitenkant van de baarmoedermond extra gevoelig en beter doorbloed. De baarmoedermond kan daardoor sneller bloeden. Dit gebeurt soms na het vrijen, persen op harde ontlasting, lichamelijke belasting, bij veel hoesten.
Aambeien kunnen in de zwangerschap ook een oorzaak zijn voor bloedverlies. Maar ook een snijwondje na het scheren dat je misschien niet hebt opgemerkt. En soms is er bloedverlies zonder dat de zwangerschap in gevaar is en is er geen duidelijke reden aan te wijzen.
Het verloop van een miskraam is bij iedereen anders. Maar over het algemeen begint het met vaginaal bloedverlies dat in hoeveelheid toeneemt. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend (6-12 uur) hevig zijn. Dit kan gepaard gaan met weeënachtige pijn, of hevige menstruatiepijnen. Ook kan iemand stolsels of stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies) verliezen. Het verlies van het vruchtje is niet altijd duidelijk zichtbaar. Nadat het zwangerschapsweefsel is afgestoten zal het bloedverlies en de buikpijn afnemen. Het bloeden na een miskraam stopt meestal binnen tien dagen.
Door middel van een echoscopisch onderzoek kan vastgesteld worden of de zwangerschap intact is. Soms is het nodig dat deze echo vaginaal gedaan wordt voor betere beeldvorming.
Vanaf ongeveer 6 weken is het mogelijk om de hartslag te zien van het embryo. Het vaststellen van hartactie maakt de kans op een miskraam een stuk lager, dus dat is gunstig. Maar ondanks een goede echo is een miskraam nog niet uit sluiten. Dit betekent dat de zwangerschap op het moment van de echo intact is, maar dit wil niet zeggen dat het zo blijft. De echo zal enkele weken later worden herhaald.
Als de zwangerschapsholte groter is dan 15 mm, en/of het embryo langer is dan 5 mm, dan is bij een intacte zwangerschap altijd hartactie te zien. Wanneer de verloskundige/echoscopiste moet vaststellen dat dit niet zo is, dan is er onvermijdelijk sprake van een miskraam.
Als iemand nog heel pril zwanger is (voor de 6e/7e week), dan kan het zijn dat de verloskundige geen hartactie ziet, omdat het hartje nog moet gaan beginnen met kloppen. Het is dan nog niet vast te stellen of er sprake is van een miskraam of niet. De echo zal dan binnen enkele weken worden herhaald. Wanneer de verloskundige geen zwangerschap kan vaststellen die in de baarmoeder is ingenesteld, bestaat de mogelijkheid van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, EUG genoemd. Een EUG is erg zeldzaam, en het vaststellen ervan is lastig. Wanneer er een vermoeden bestaat op een EUG dan zal je worden doorverwezen naar de gynaecoloog voor nader onderzoek.
Een miskraam is veelal het verlies van een gewenste zwangerschap. Soms hebben vrouwen vooraf al geen goed gevoel over de zwangerschap, soms komt het nieuws totaal onverwacht. Hoe dan ook, neem tijd voor verwerking, geef je verdriet de ruimte. Praat met mensen in je omgeving. Eén op de vijf vrouwen krijgt een miskraam en voor vrouwen ouder dan 35 jaar ligt het risico nog wat hoger. Er zijn veel meer lotgenoten in je eigen omgeving dan je zou denken.
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.
De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?
Er is een aantal dingen waar je op moet letten als je een miskraam doormaakt.
- Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
- Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
- Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
- Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in de kast. Plant een boom in de tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
- Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
- Vertel je andere kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.
En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.
Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:
- Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
- Tips en een handig stappenplan om je andere kind(eren) te vertellen over de miskraam.
- Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
- En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.
Belangrijk om te weten
Er is een aantal dingen waar je op moet letten als je een miskraam doormaakt.
- Je mag paracetamol gebruiken tegen de buikpijn. Neem twee tabletten per keer. Je mag maximaal 3000 tot 4000 mg per 24 uur. Dus dat is 3 tot 4 keer twee tabletten van 500 mg.
- Om infectie tegen te gaan mag je geen gemeenschap hebben zolang het bloedverlies duurt. Gebruik geen tampons, maar gewoon maandverband.
- Bij bijzonderheden of vragen kan je contact opnemen met de verloskundige.
Bel altijd in geval van:
- Ruim bloedverlies, meer dan drie maandverbanden per uur.
- Klachten zoals duizeligheid, flauwvallen, sterretjes zien in combinatie met ruim bloedverlies.
- Wanneer je verhoging krijgt boven 38 graden Celsius.
- Als de buikpijn ondanks de paracetamol te heftig blijft.
- Als je weet dat je bloedgroep rhesus negatief is, meld dit dan bij de verloskundige. Soms is het nodig dat je een injectie krijgt met Anti-D.
Wanneer de diagnose miskraam is gesteld, maar je lichaam geeft geen signalen (bloedverlies/buikpijn) dat het spontaan op gang komt, kan de miskraam in gang gezet worden door het innemen van medicijnen. Hiervoor verwijst de verloskundige je naar een gynaecoloog. Deze manier heeft de voorkeur boven een curettage waarbij de gynaecoloog met behulp van instrumenten de baarmoeder leeg maakt.
Het bloedverlies na een miskraam kan zo’n 2 weken duren. Meestal word je vier tot zes weken later ongesteld. Als het bloeden na de miskraam langer aanhoudt dan drie weken, of je bent na 8 weken nog niet ongesteld geworden (en je bent niet opnieuw zwanger), kan er misschien wat weefsel in de baarmoeder achter gebleven zijn. Dit kan met een echo worden bekeken. De verloskundige of huisarts verwijst je dan naar de gynaecoloog.
Er is medisch niets op tegen om na een miskraam direct weer zwanger te worden. Maar veel vrouwen vinden het prettig om in ieder geval één menstruatie af te wachten voordat ze weer zwanger willen worden. Het geeft een bevestiging dat de miskraam compleet was en dat de menstruatie cyclus hersteld is. Denk ook bij een volgende zwangerschap aan het gebruik van foliumzuur. Ben je een roker? Probeer dan te stoppen. Rokende vrouwen maken vaker een miskraam door dan vrouwen die niet roken. Ook het gebruik van alcohol kan het zwanger worden nadelig beïnvloeden.
Bijvoorbeeld de folder ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’. Deze folder is beschikbaar in 7 talen: Nederlands, Engels, Arabisch, Pools, Frans, Turks en Mandarijn. Naast ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’ zijn ook de folders: ‘Zwanger!’, ‘Stuitligging – uitwendige versie’, ‘Jouw bevalling: hoe bereid je je voor?’, en ‘Kraamzorg’ beschikbaar in één of meerdere vertalingen.
Bekijk al de folders op de site deverloskundige.nl en kijk waar ze jou bij kunnen helpen.
Tijdens de zwangerschap moet je nadenken of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven aan jullie kindje. Voor sommige aanstaande ouders is dat een eenvoudige keuze, voor anderen niet. We kunnen jullie helpen bij het maken van de keuze en informeren over borst/flesvoeding.
Als jullie besluiten om flesvoeding te gaan geven, dan is het handig om vóór de bevalling flesvoeding (voor baby’s van 0-6 maanden) flessen en spenen aan te schaffen. Wanneer er allergieën in de directe familie voorkomen is het belangrijk om hypoallergene flesvoeding te overwegen.
Na de geboorte van jullie kindje zal de kraamverzorgster alles uitleggen over het maken van flesvoeding, over de hoeveelheid, de temperatuur en het schoonhouden van de flesjes en speentjes.
Bij flesvoeding zijn huid op huid contact en persoonlijke aandacht, net als bij het geven van borstvoeding, erg belangrijk.
Meer informatie over flesvoeding kun je vinden op: https://www.voedingscentrum.nl
Zowel bij borst- als bij flesvoeding worden bepaalde vitaminen extra bij gegeven.
Als jullie kindje flesvoeding krijgt, geef je het vanaf dag 8 vitamine D (10 µg/dag) druppeltjes voor de ontwikkeling van sterke botten.
Wanneer ben ik uitgerekend?

Afspraak intakegesprek
Zwanger? Gefeliciteerd! Maak hier een afspraak voor een eerste gesprek met echo.

Aanmelden
Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk
Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!

Aanmelden
Wil je je aanmelden bij de praktijk? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Praktijk
Heb je een afspraak gemaakt en kom je binnenkort bij ons langs? Hier vind je ons adres. Tot dan!