De verloskundige praktijken in de gemeente Nissewaard werken nauw samen om te zorgen voor goede, continue zorg voor hun cliënten in deze periode waarin we te maken hebben met het corona virus. . Op de website van het RIVM vind je de meest recente informatie over de verspreiding van het virus en de maatregelen die van kracht zijn. Veel gestelde vragen en antwoorden vind je via deze link: Veel gestelde vragen
Op de website van het RIVM vind je informatie over zwangerschap, werk en COVID-19

 • Er is een landelijk informatienummer dagelijks bereikbaar van 8 tot 20 uur 0800-1351
Maatregelen vanaf zaterdag 23 januari
Partners mogen mee bij echo’s in het eerste trimester (voor 12 weken) en tijdens belangrijke afspraken zoals het gesprek over prenatale screening en de bevalling. Ook tijdens de echo biometrie (tussen 30-34 weken)  is je partner welkom. Kom bij reguliere afspraken zoveel mogelijk alleen en neem geen kinderen mee naar het spreekuur.
Afgelopen vrijdag 22/1 heeft het Ikazia ziekenhuis – tot onze spijt – besloten de bezoekersregeling aan te passen. Het gaat om de volgende regels:
– maximaal 1 begeleider mee bij consulten op daycare
– maximaal 1 begeleider mee bij bevallingen, zowel poliklinisch als medisch
– bezoek polikliniek regels ongewijzigd
– indien een zwangere opgenomen ligt, 1 bezoeker per dag, bezoektijden niet gewijzigd
– kraamvrouw mag 1 bezoeker per dag ontvangen
In alle bovenstaande gevallen telt de partner als bezoeker! Medisch zorgpersoneel (waaronder een verloskundige) worden niet als bezoek gezien.
Vanuit het Maasstad ziekenhuis hebben wij vooralsnog geen veranderingen doorgekregen; 2 begeleiders zijn toegestaan.

In de thuissituatie geldt: partner +1 extra begeleider (bijvoorbeeld zus of oma) mogen aanwezig zijn.

Avondklok
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een avondklok van 21.00-4.30 uur, die afgelopen zaterdagavond 23/1 is ingegaan en vooralsnog geldt  tot en met medio maart.
De meeste controles vinden plaats buiten de tijden van de avondklok en vormen daarmee geen probleem. De avondspreekuren gaan gewoon door rekening houdend met de avondklok.

 

De bevalling begint
* Ik wil poliklinisch bevallen, wat moet ik regelen?
Hoewel dit gelukkig geen echte spoed is, heb je in dit geval wel dringend medische hulp nodig; je kunt je bevalling niet even over de nacht heen tillen. In zo’n geval hoef je geen vooraf ingevulde eigen verklaring bij je te hebben. Wel moet je kunnen uitleggen waarom je tijdens de avondklok de weg op bent. Misschien vind je het toch fijn om zo’n verklaring bij je te hebben.  Op de website van de overheid kun je het formulier http://www.rijksoverheid.nl/avondklok downloaden die je al grotendeels in kunt vullen, mocht je gaan bevallen.
Je kiest dan bij ‘reden’ het 2e rondje, en als je een toelichting wilt geven vul je in: bevalling. Als je bevalling dan begonnen is, hoef je alleen nog maar de datum in te vullen en je bent klaar. Je kunt het formulier printen, dan zet je er nog een handtekening onder. Je mag ‘m ook digitaal bewaren, dan is er geen handtekening nodig. Stuur ‘m even door naar je partner zodat die hem kan laten zien als erom gevraagd wordt (die kans is overigens maar klein en je kunt er voor kiezen om  mondeling een toelichting te geven).
* Wat moet ik regelen als ik met spoed medische hulp nodig heb?
Als het tijdens je bevalling nodig is om met spoed naar het ziekenhuis te gaan, hoef je geen formulier in te vullen. De kans is maar heel klein, maar als je met een ambulance naar het ziekenhuis gaat, zal je partner wél een formulier bij zich moeten hebben in de auto + een geldig ID. Hij/zij gaat dan de weg op als mantelzorger en kruist bij ‘reden’ het 3e rondje aan. Dit formulier kun je ook al klaar hebben bij het begin van je bevalling http://www.rijksoverheid.nl/avondklok.
* Hoe regel ik het met de oppas voor m’n oudste kind(eren)?
De oppas kan gewoon tijdens de avondklok naar je toekomen (met een geldig ID op zak). Dit is mantelzorg en daarvoor kan diegene ook de verklaring downloaden en ondertekenen. Bij ‘reden’ kiest hij/zij dan het 3e rondje en als hij/zij een toelichting wil geven vult hij/zij bijv. in: kinderoppas bij noodzaak medische zorg ouder. Voor je kind(eren) hoef je geen eigen verklaring te maken als zij tijdens de avondklok met een volwassene meegaan. Een mantelzorger telt trouwens niet mee als bezoek in je huis!
* Gaat dit echt gehandhaafd worden? Kun je een boete krijgen?
Doel van de maatregel is om het aantal contactmomenten drastisch te verminderen. De politiebond heeft al gezegd: “We gaan niet willekeurig auto’s en fietsers aanhouden.” Agenten zullen zich richten op excessen, ze hebben het druk genoeg!
Andere zorg
De nacontrole 6 weken na de bevalling spreken we afhankelijk van jouw situatie telefonisch af of op de praktijk.
We bieden volledige anticonceptie zorg aan. Zowel de voorlichting over anticonceptie als het uitschrijven van recepten en het eventueel plaatsen van een spiraal (Tsafe of Mirena). Ook voor het verwijderen van een spiraal kun je bij ons terecht met eventueel aansluitend een preconceptie consult om een nieuwe kinderwens te bespreken.
Overige maatregelen binnen de praktijk zijn:
 • Centering Pregnancy bijeenkomsten zullen, in ieder geval tot en met 1/4/2021 niet live plaats kunnen vinden. We bieden Centering Pregnancy on line aan!!
 • Kraamvisites spreken we zorgvuldig en naar behoefte af
 • Vanaf 3 maart bieden wij weer “gender reveal” (jongen/meisje?) echo’s aan. Bel Ria, de assistente, om een afspraak hier voor te maken. Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en kost 30 euro.  De meeste zekerheid kan gegeven worden vanaf 16 weken zwangerschap. Je partner is van harte welkom maar neem geen andere belangstellenden mee.

Belangrijk blijft:

 • blijf thuis wanneer jij en/of je partner klachten hebben; kom niet naar de praktijk maar bel ons voor advies/nieuwe afspraak
 • we geven elkaar geen hand
 • was je handen als je binnen komt
 • hoest/nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes
 • houd zo veel als mogelijk 1.5 meter afstand
 • kom zoveel mogelijk alleen
 • wij dragen een mondkapje, we waarderen het als jij dat ook doet